Johs. B. Torbensen forevigede holdet, som skabte navnet Den gule Fare

 

Af Gunner Lindbæk Knudsen, Horsens Idrætsarkiv

 

To år i træk, i 1926 og 1927, blev Horsens forenede Sportsklubber jyske mestre i fodbold. Holdets huseren på de jyske fodboldbaner og den omstændighed, at spilletrøjerne var gule gjorde, at den århusianske idrætsleder, Laurits Chr. Steen, dengang sammenlignede holdets præstationer med en sygdomsepidemi kaldet Den gule Fare. Siden har tilnavnet Den gule Fare været klæbet til byens bedste fodboldhold i både medgang og modgang.

Den lokale karikaturtegner, Johs. B. Torbensen, har med sine tegninger af HfS holdet anno 1927 været med til at holde liv i historien om det legendariske hold. Første gang han tegnede holdet, var til et dagblad i 1927, og dengang var det med klubbens formand, brygmester Olaf Holm, i spidsen.

Anden gang var i 1955 i anledning af HfS’ indvielse af det nye klubhus på Langmarksvej. På denne tegning havde Johs. B. Torbensen udeladt brygmester Holm, men til gengæld havde han lagt farver på. Dette billede hang i mange år i klubhuset, hvilket gjorde, at nye generationer af fodboldspillere blev gjort bekendt med historien om Den gule Fare.

I dag kan sidstnævnte tegning ses på væggen i Horsens Idrætsarkiv, og i 2012 valgte arkivet, at bruge Johs. B. Torbensens motiv fra 1955 til en billedfrise på forsiden af arkivets hjemmeside.

HfS - Den gule Fare 1927 - Torbensens tegning sort-hvid - fra scrapbogen HfS div. udklip 1926-32.BMP

Johs. B. Torbensens avistegning af Den gule Fare fra 1927. Kopieret fra scrapbogen ‘HfS div. udklip 1926-32’ i Horsens Idrætsarkiv

 

DEN GULE FARE 1927 - Johs. B. Torbensens tegning fra 1955

Johs. B. Torbensens tegning fra 1955, som blev tegnet til indvielsen af HfS klubhus.
Tegningen hænger i dag på kontoret i Horsens Idrætsarkiv

 

Svømmemester og karikaturtegner

Johs. B. Torbensen (29/9 1902- 30/3 1981)

Manden bag tegningerne af Den gule Fare, Johs. B. Torbensen, var Horsens største svømmenavn i 1920’erne, først i HfS og senere i Horsens Svømme-Klub, som blev stiftet i 1923. Han opnåede at blive Jyllandsmester i både 100 m fri og 1500 m fri, og han repræsenterede Jylland i svømmedyster mod København.

Ud over at være svømmer blev Johs. B. Torbensen også et kendt navn i byen som tegner og som restauratør. Han tegnede de lokale idrætsudøvere til dagblade og programmer, og f. eks. var det Johs. B. Torbensen, som dekorerede programmet til Horsens Idrætsparks indvielse i 1929. Han lavede også karikaturtegninger til både lokale- og landsdækkende aviser.

Johs. B. Torbensen var kammerat med Thyge Petersen, den horsensianske sølvvinder i boksning fra OL i 1924. De havde svømmet sammen i HfS, og til flere af Thyge Petersens boksestævner kunne publikum købe kort, hvor motivet var bokseren, tegnet af Johs. B. Torbensen.

Johs. B. Torbensen drev på et tidspunkt restaurant ‘Torbensen’ på hjørnet af Løvenørnsgade og Sønderbrogade, ligesom han var restauratør på Heimdal i Rædersgade, inden han blev hoteldirektør i København, hvor han døde i 1981 i en alder af 78 år.

 

En Johs. B. Torbensen-tegning af Thyge Petersen på et postkort, som blev solgt ved boksestævner i Horsens

 

Svømning - Selvportræt om morgenen - tegning Johs B Torbensen

‘Styrketræning om morgenen’ – et selvportræt af Johs. B. Torbensen

 

Svømning - Johs. B. Torbensen

Johs. B. Torbensen i sin svømmedragt med HFS på brystet

 

var element = document.getElementById("footer-info"); element.innerHTML = 'Copyright © 2017 Horsens Idrætsarkiv | Webside Design-Setup © www.skysolution.dk'