Satte i 1957 et flot punktum for klubbens guldalder

Af Gunner Lindbæk Knudsen, Horsens Idrætsarkiv

Da den 18-årige Hanne Nielsen fra Horsens Forenede Sportsklubber stillede op ved de danske mesterskaber i atletik på Østerbro Stadion den 17. og 18. august 1957, var der ingen der forventede, at hun ville vende hjem som danmarksmester.
Men til alles overraskelse vandt Hanne Nielsen konkurrencen i 80 m hæk med tiden 12,1– ny personlig rekord. Hun blev dermed den anden kvinde fra HfS og Horsens, som blev Danmarksmester i atletik.
Ikke nok med, at Hanne Nielsen gentog Lis Josefsens bedrift i samme disciplin fra året i forvejen, tiden var også 2/10 bedre end den tid, klubkammeraten var blevet mester på.

Mesterskab nummer 50

Hanne Nielsens flotte resultat var det 50. danske mesterskab i atletik til en HfS’er i 40 år. At mesterskabet skulle blive det sidste DM til HfS, var der ingen, der havde forestillet sig den sommerlørdag i 1957. Ikke desto mindre blev det tilfældet. HfS atletik afdeling eksisterer ikke længere.


Hanne Nielsen lykønskes i 1957 på Østerbro Stadion for sit danske mesterskab i 80 m hæk af klubkammeraten Jakob Ravn.
De to havde æren af at blive henholdsvis HfS’ sidste Danmarksmester og klubbens sidste medaljevinder ved et DM i atletik.
I 1958 vandt Jakob Ravn den sidste atletikmedalje ved et DM til HfS, og som den første i 1916 var den af bronze.FOTO: HORSENS IDRÆTSARKIVS SAMLING / FOTOGRAF UKENDT.

En spændende finale

Horsens Social-Demokrats udsendte medarbejder betegnede finalen, som et af mesterskabernes flotteste og mest spændende løb. Efter to tyvstarter kom de seks piger fint af sted tredje gang og allerede efter første hæk var det klart, at kampen ville komme til at stå mellem Hanne Nielsen og Bodil Nørgaard, Skive IK, den danske mester i femkamp.
Side om side strøg de to piger over hækkene, men på de sidste 5-6 meter lykkedes det Hanne Nielsen at presse sig en anelse foran, således at hun blev vinder i tiden 12,1 sek., hvilket var ny personlig rekord. Bodil Nørgaard fik samme tid på andenpladsen, mens Birthe Madsen, AIF, på tredjepladsen brugte 12,9.’
Umiddelbart efter løbet troede Hanne Nielsen slet ikke på, at hun havde vundet. Til Horsens Social-Demokrat udtalte hun beskedent:
– Det kom mest overraskende for mig selv, jeg var slet ikke klar over, at jeg var så hurtig! Det er mit første mesterskab og endnu kan jeg ikke rigtigt fatte det.
Jacob Ravn, der var Hanne Nielsens træner, var dog ikke så imponeret:
– Jeg vidste, at Hanne var i strålende form netop nu, og dette i forbindelse med hendes strålende kamphumør gav mesterskabet, fortalte han til Social-Demokraten.

Endnu en medalje

Hanne Nielsen hentede endnu en fin placering ved DM i 1957, da hun om søndagen blev nummer tre i 200 m løbet.
Det var hendes tredje bronzemedalje ved et dansk mesterskab, da det var en gentagelse af hendes bedrift fra året i forvejen på Århus Stadion, hvor hun foruden 200 meter også vandt bronze i 100 meter løbet.

På landsholdet tre gange

Hanne Nielsen er noteret for tre landskampe for Danmarks, der alle fandt sted i 1956. Antallet af kampe som kan lyde beskedent, men det er landskamprekord indenfor horsensiansk kvindeatletik.
Hanne Nielsen debuterede den 7. -8. juli mod Østtyskland i København i disciplinerne 100 m, 200 m og 80 m hæk. Østtyskland vand med 71 point mod Danmarks 35.


Hanne Nielsen med landsholdet på Bislett Stadion i Oslo til landskamp mod Norge og Finland den 19. og 20. juli 1956.
Bagerst fra venstre: Lissi Andersen, Skovbakken, Hanne Nielsen, HfS, Stella Mølgaard, Ålborg 1919, Lilly Kelsby, AIK 95, Karen Inge Halkier, Skovbakken, Sigrid Hansen, Kalundborg IF og holdleder Vita Hansen.
Forreste fra venstre: Jytte Kort, Amager IF, Mette Schwartzlose, Amager IF, Kirsten Basballe, Århus 1900, Birgitte Flaga, Hjorten, Vivi Markussen, Ålborg FF og Tove Larsen, Esbjerg.PRIVATFOTO: BIRGITTE (FLAGA) CRAMER, SNEKKERSTEN.

Den 19. -20. juli var Hanne Nielsen med mod Norge og Finland på Bislett Stadion i Oslo, hvor hun løb 80 m hæk. Finland vandt med 87 point, Danmark og Norge fik hver 60 point.
Sidste gang Hanne Nielsen deltog på Danmarks bedste hold var den 8. september i Borås, mod Sverige og Finland, hvor hun deltog i 80 m hæk og 4 x 100 m stafet. Sverige blev vinder med 89 point, foran Finland med 69 point og Danmark med 51.

Klubrekorder og tidligt karrierestop

Ud over Hanne Nielsens præstationer ved DM og for landsholdet opnåede hun også et flot resultat med en sølvmedalje ved de jyske mesterskaber i femkamp i 1956, som fandt sted i Horsens Idrætspark. Resultatet i femkamp og 7 flotte klubrekorder i HfS, der aldrig siden blev overgået bevidner Hanne Nielsens store evner indenfor atletikken.
Men lige så hurtigt Hanne Nielsen var dukket op på cindersbanerne, lige så hurtigt var hun væk igen. Efter sit DM valgte hun at indstille karrieren satse på uddannelse og familieliv.
En flot karriere i horsensiansk kvindeidræt blev således meget kort.

Bosatte sig i Ejby på Fyn

Hanne Nielsen blev født i Horsens den 27. juli 1939, og hun uddannede sig til lærer på Gedved Seminarium. Efternavnet Nielsen blev udskiftet med Hansen, da hun giftede sig med Claus Hansen, som også dyrkede atletik i HfS. Claus Hansen opnåede bl.a. at blive klubmester i 1500 m og 400 m hæk i 1958, og han var Ejbys sidste borgmester, frem til kommunesammenlægningen i 2007.
Hanne Hansen virkede som folkeskolelærer i over 40 år og var bosat i Ejby på Fyn, da hun besøgte Horsens Idrætsarkiv i 2010.


Hanne Nielsen på den jyske Idrætsskole i Vejle i 1957.
Snakken går tilsyneladende muntert om et par løbesko mellem Hanne Nielsen, inspektør ved idrætsskolen Knud Thomasen og atletiklandsholdets holdleder Vita Hansen.
Måske fortalte Hanne Nielsen også dengang, at hun faktisk løb sine bedste tider på bare fødder – en oplysning, som hun gav ved sit besøg i Horsens Idrætsarkiv i 2010.FOTO: HORSENS IDRÆTSARKIVS SAMLING / FOTOGRAF WILLY LUND.

Hanne Nielsen besøgte Horsens Idrætsarkiv
2010.10.06 – Dansk mester kom hjem til Horsens (Hanne Nielsen) – LINK

Fynsk kvinde drømte at Hanne vandt
2013.08.16 – Rosa drømte – og Hanne vandt (Rosa Pedersen og Hanne Nielsen) – LINK

var element = document.getElementById("footer-info"); element.innerHTML = 'Copyright © 2017 Horsens Idrætsarkiv | Webside Design-Setup © www.skysolution.dk'